
Elk rouwproces is anders
De manier waarop iemand omgaat met een ingrijpend verlies is erg verschillend. Rouwen is ook geen lineair proces. Je hebt misschien al gehoord over de ‘vijf fasen van rouw’ (ontkenning, woede, onderhandeling, depressie en aanvaarding), maar in de praktijk is het een continu veranderingsproces. Mensen gaan van de ene fase naar de andere en weer terug, en slaan soms een fase over. Er is dus geen standaard tijdlijn en ook geen moment waarop iemand ‘weer de oude’ is. Het is een continue slingerbeweging tussen het beleven van het verlies en het opnieuw doorgaan met het leven.
Het is dus ook niet zo dat iemand na een paar weken weer vrolijk binnenwandelt alsof er niets is gebeurd. Rouwen stopt niet als iemand terug aan het werk gaat. Soms duurt het maanden, soms jaren. Vaak komt het in golven en op onverwachte momenten. Als de werkomgeving daar geen begrip voor heeft, bestaat de kans dat werken voor de persoon in kwestie niet meer mogelijk is.
Wat kan je doen als werkgever?
Als werkgever heb je een voorbeeldfunctie en ben je verantwoordelijk voor het welzijn van je werknemers. Je kan iemands verdriet niet wegnemen, maar je kan wel zorgen voor een omgeving waarin die persoon zich gesteund voelt.
Werk zorgt vaak voor de nodige structuur en afleiding. Het ondersteunt het rouwproces en kan de rouwperiode inkorten. Dat lukt alleen als de rouwende kan rekenen op begrip van zijn werkgever en zijn collega’s.
Wees menselijk, niet alleen professioneel
Het klinkt logisch, maar het wordt vaak vergeten: laat merken dat je het oprecht erg vindt. Dat kan met een eenvoudig “Ik weet niet wat ik moet zeggen, maar ik leef met je mee”.
Bespreek samen wat werkt
Vraag niet meteen wanneer je medewerker weer aan de slag gaat, maar laat zien dat je beschikbaar bent om samen dingen te bespreken. Sommigen willen zo snel mogelijk weer aan de slag, anderen hebben meer tijd nodig. Bekijk wat je werknemer wil en bied opties aan: tijdelijk minder uren werken, thuiswerken of juist voor afleiding zorgen door nieuwe taken.
Flexibiliteit is goud waard
Rouw is onvoorspelbaar. Vandaag lijkt iemand prima te functioneren, morgen kan een geur, een liedje of een herinnering alles overhoop gooien. Wees dus flexibel!
De eerste werkdag is lastig
En waarschijnlijk niet alleen de eerste. Op voorhand afspraken maken over de manier van aanpakken kan de pijn verzachten. Breng de collega’s op de hoogte van de terugkeer. Een bevriende collega kan de rouwende medewerker bijstaan als beiden zich daar comfortabel bij voelen.
Veel mensen vinden rouw ongemakkelijk en doen daarom alsof er niets is gebeurd. Niet doen. Je hoeft geen diepgaande gesprekken te voeren. Een “Hoe gaat het met je?” kan al veel betekenen.
Hou rekening met moeilijke dagen
De verjaardag, de sterfdag en feestdagen kunnen voor een rouwende medewerker moeilijk zijn. Een klein gebaar, zoals een kopje koffie aanbieden, kan helpen.
Regel een vangnet
Zorg dat er altijd iemand is bij wie de rouwende werknemer terechtkan.
Rouwen is een lang proces
Rouwen kan een hele tijd duren. Iemand kan zich ‘oké’ voelen en dan ineens weer een moeilijke periode hebben. Blijf begripvol, ook op lange termijn.
Een ‘rouwvriendelijke’ werkcultuur
Rouw hoort bij het leven, en dus ook bij het werk. Een bedrijf dat er op een menselijke en begripvolle manier mee omgaat, creëert een cultuur waarin medewerkers zich veilig voelen.
Het belangrijkste: geef de rouwende werknemer ruimte voor zijn verdriet en zorg dat de deur om terug te keren naar de werkplek blijft openstaan.
12 / 02 / 2025