Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Geldstress op de werkvloer

Een gevoelig onderwerp
Financiële stress beperkt zich niet tot de privésfeer. Die stress ontstaat als er meer uitgaven dan inkomsten zijn. De oorzaak ligt niet alleen bij de hoogte van het inkomen, al heeft iemand met een laag inkomen objectief gezien meer kans op financiële moeilijkheden.

Wanneer werknemers zich zorgen maken over hun financiële situatie heeft dat ook gevolgen op de werkvloer. Praten over die problemen gebeurt weinig of niet, er rust nog steeds een taboe op dit gespreksonderwerp. Dat is jammer want praten kan een eerste stap zijn naar meer financieel welzijn.

Gevolgen van geldstress bij werknemers

Uit een beperkt onderzoek van de VUB blijkt dat één op vijf werknemers zich zorgen maakt over het betalen van zijn rekeningen.

Die zorgen veroorzaken niet alleen slapeloze nachten, maar hebben ook gevolgen op het werk:

  • Lagere productiviteit. Geldzorgen leiden tot verminderde concentratie met productiviteitsverlies als gevolg.
  • Hoger ziekteverzuim. Financiële problemen kunnen depressie, burn-out of chronische stress veroorzaken. Werknemers met geldzorgen melden zich vaker ziek.
  • Het wegvallen van de intrinsieke motivatie. Werknemers werken niet meer omdat ze het prettig of zinvol vinden, ze willen vooral voldoende brood op de plank.
  • Schaamte. Kan leiden tot isolement op de werkvloer.
  • Meer personeelsverloop. Als werknemers het gevoel hebben dat hun loon niet volstaat om rond te komen, gaan ze op zoek naar alternatieven.

Belangrijk dus om als werkgever aan de slag te gaan met het financiële welzijn van je medewerkers. Inzetten op het voorkomen van geldzorgen en het ondersteunen van medewerkers met geldzorgen, daar plukken beide partijen de vruchten van.

Wat kan je als werkgever doen?

Eigenlijk is de vraag: hoe kan je als werkgever de geldstress verminderen zonder in de privésfeer van werknemers te komen?

Geen eenvoudige vraag want geldstress is een gevoelig onderwerp. Werknemers schamen zich, durven er niet over praten, en al zeker niet op de werkvloer.

Het probleem los je ook niet zomaar op. Geld verdienen op zich is niet voldoende, je moet er ook mee kunnen omgaan, je moet kunnen budgetteren. En als je dat nooit gezien of geleerd hebt … dan is dat heel moeilijk.

Deze aanpak kan helpen:

  1. Maak geldzorgen bespreekbaar
    Als werkgever kan je inzetten op open communicatie en het bespreekbaar maken van het thema. Je kan ook leren signalen van geldstress te herkennen.
  2. Help mensen verder
    Heel wat mensen hebben nooit geleerd om hun financiën efficiënt te beheren. Als werkgever kan je hen helpen aan informatie of hen doorverwijzen naar externe hulpverlening. Er zijn bijvoorbeeld de volgende websites: Eerste hulp bij schulden, BIZ Brussel - Vragen over budget en schulden, Portail sur le surendettement (in het Frans) en Verbrauchersschutzzentrale - Ich habe Schulden – was nun? (in het Duits).
  3. Denk na over financiële oplossingen
    Naast een correct loon kan je bekijken of er nog andere manieren zijn om de werknemers in kwestie te helpen, bijvoorbeeld door een voorschot op het loon te geven.

Tijdig investeren in financieel welzijn loont

Geldstress is een probleem dat verder reikt dan de privésfeer. Door geldzorgen bespreekbaar te maken en mee te zoeken naar een oplossing, kan een bedrijf het verschil maken. Uit de praktijk blijkt dat je kleine zorgen best zo snel mogelijk aanpakt zodat ze niet veranderen in grote problemen. Want vaak is het zo dat hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt.

Publicatiedatum:
21 / 03 / 2025