Detail kosten
Een werknemer aanwerven heeft een grote impact op je financiën. Houd goed rekening met de kosten van een werknemer om de leefbaarheid van je organisatie te verzekeren en je vermijdt onaangename verrassingen!
De maandelijkse kostprijs omvat de volgende elementen:
Detail van de kosten |
Bedragen |
---|---|
Loon + vergoedingen | 347.00 |
Sociale bijdragen | 0.00 |
Andere kosten | 0.00 |
Loon en vergoedingen : € 347,00 /maand
Jose is actief als verenigingswerker in de socio-culturele sector. Hij is de dirigent van een fanfareorkest en ontvangt een uurloon van 40 euro.
Sociale bijdragen: € 0,00/maand
RSZ-bijdragen: Op het loon dat een verenigingswerker verdient, moeten geen sociale zekerheidsbijdragen betaald worden.
Belastingen: Er worden geen inhoudingen rechtstreeks door de werkgever gedaan. Daarentegen is bij de afrekening aan het eind van het jaar een belasting verschuldigd door de verenigingswerker. Meer informatie vind je op Verenigingswerk.
De hierboven vermelde kosten omvatten niet:
- De kosten van een erkend sociaal secretariaat, een dienstverlener of een boekhouder.
- Arbeidsongevallenverzekering: voor een verenigingswerker kunnen we geen realistische inschatting maken van deze kost. Het bedrag hangt af van de activiteit van de werknemer, het aantal dagen tewerkstelling, het risiconiveau, de grootte van je organisatie, … Neem contact met een verzekeringsmakelaar.
Arbeidsrecht
Het arbeidsrecht is van toepassing op de uitgevoerde prestaties in het kader van het verenigingswerk. De wetgeving met betrekking tot het arbeidsrecht moet worden nageleefd, met inbegrip van de wettelijke loonschalen.
Er zijn echter bepaalde afwijkingen op deze wetgeving voorzien:
- de opzegtermijn is relatief kort;
- er is geen gewaarborgd loon ingeval van arbeidsongeschiktheid te wijten aan een andere ziekte dan een beroepsziekte of een ander ongeval dan een arbeidsongeval of een ongeval op weg naar het werk;
- er is geen recht op opleiding voor werknemers;
- werknemers hebben geen recht op loonsupplementen voor avond-, nacht- en zondagswerk;
- administratieve lasten met betrekking tot het bewaren van sociale documenten zijn tot een minimum beperkt.
Voor meer informatie kan je terecht bij de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg(Nieuwe venster).
Arbeidsovereenkomst
Om onder de regeling van het verenigingswerk te kunnen werken, moet de organisatie met de werknemer een arbeidsovereenkomst afsluiten. Dat betekent ook dat de arbeidswetgeving moet worden gerespecteerd. Er wordt niets voorzien in de wet over minimumleeftijd, maar de werknemer moet wel in staat zijn een arbeidsovereenkomst te sluiten. Er kan eventueel een arbeidsovereenkomst worden gesloten met de bestuurder van de VZW, maar dat kan alleen indien een andere persoon effectief gezag over hem kan uitoefenen. Meer informatie lees je op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg(Nieuwe venster).
Formaliteiten
Je bent er bijna! Je moet nog een paar zaken in orde brengen:
- voor de sociale zekerheid van je werknemers, en
- voor jezelf.
Een arbeidsongevallenverzekering afsluiten
Je moet je werknemers verzekeren tegen arbeidsongevallen en ongevallen op de weg van en naar het werk. Die verzekering moet je afsluiten bij een erkende verzekeraar.
Fedris, het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s, heeft een lijst met erkende verzekeraars tegen arbeidsongevallen.
Hoeveel kost dat?
Elke verzekeringsmaatschappij is vrij om haar eigen tarieven te bepalen. Het tarief van de premies hangt grotendeels af van de risico’s in elke sector. Je contacteert er best een paar om de offerte te vinden die het meest beantwoordt aan je behoeften.
Toegang tot de diensten van de sociale zekerheid aanvragen
Zodra je een of meer werknemers aangenomen hebt, zal je een reeks aangiften voor hen moeten doen. Bijna alle meldingen en aangiften verlopen via het internet. Daarom heb je een toegang nodig tot de onlinediensten van de sociale zekerheid. Maak een account aan hier op ikwilaanwerven.be om gemakkelijk toegang te krijgen tot de diensten van de sociale zekerheid.
Je aanmelden als werkgever
Word je voor de eerste keer werkgever? Dan moet je je melden bij de RSZ. Dat doe je via Wide, een onlinedienst op het portaal van de sociale zekerheid. Zodra de procedure afgerond is, ontvang je je RSZ-nummer dat je als werkgever identificeert.
Dimona
Als werkgever moet je je werknemer aangeven voordat hij begint te werken. Dit doe je via de Onmiddellijke Aangifte van tewerkstelling (Dimona). Je bent dan helemaal in orde als je een controle zou krijgen.
Meld je aan op de onlinedienst Dimona op het portaal van de sociale zekerheid om de indiensttreding van je werknemer aan te geven. Dimona bestaat ook in een mobiele versie.